Marine Kalender

 

Rijsttafel of de woensdagse marine maaltijd als een " Blauwe hap " 


Voor marinepersoneel is het in ieder geval een culinair hoogtepunt dat sinds jaar en dag steevast iedere woensdag in de kantine wordt uitgeserveerd: De Indonesische rijsttafel, of beter gezegd de Indische rijsttafel.

1

Die twee begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Over de herkomst van het begrip ‘blauwe hap’ wordt doorgaans verwezen naar het Nederlands Indisch marinepersoneel. De ‘blauwe jongens’, die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. 

Het verhaal gaat dat zij ‘blauw’ werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby’s. Zo zijn er meer verhalen en anekdotes die de waarheid nogal eens geweld aan doen, maar ze spreken wel tot de verbeelding. Bijvoorbeeld de rijsttafel. Dit zou een typisch Nederlandse vinding zijn. 

2

Nederlanders in Indië wilde van alles wat proeven en lieten daarom talloze smakelijke hapjes aanrukken. Hierdoor kreeg langzamerhand ook de Hollandse keuken invloed op verschillende gerechtjes. Vandaar de Indische rijsttafel. 

Die culinaire beïnvloeding gaat zelfs zo ver dat de oer Hollandse ‘macaroni’ met meerdere receptenvariaties is opgenomen in het kookboek. 

Ikan Pepesan  / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Kerriekip saus / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Marine Bami Kwa (Bami Soep) / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Nasi goreng / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Pastei toetoep / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Double Porc Chop / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Soto Ajam / Marine stijl - Klik op de streep en lees hier verder 

Als je zelf Indisch wilt koken en niet langer afhankelijk wil zijn van die Chinees-Indische restaurantjes waar vooral de flauwe Hollandse en Chinese smaak overheerst, moet Selamat Makan maar eens ter hand nemen. 

Met 900 " blauwe hap " recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine kun je nog wel even voort. 

Het Indonesische kookboek (  Selamat makan ) - Klik op de streep en lees hier verder 

Alleen al de uitgebreide receptuur voor het maken van diverse soorten verse sambal is om bij te watertanden. Of te waterogen, wanneer het hele pittige sambal betreft. 

Sterk spul, maar onze marinemannen zijn er groot mee geworden. 

Eet smakelijk ! 


Bron: veteraneninstituut – 2020 

E-mailen
Info