Marine Kalender

 

c
c


Hato Airport, ook wel Aeropuerto Hato of Curaçao International Airport genoemd, is het officiële vliegveld van het eiland Curaçao. Het is het enigste vliegveld van het eiland en is geschikt voor alle soorten vliegtuigen. Het wordt daarmee ook gebruikt voor zowel regionaal als internationaal transport.

Het vliegveld ligt op 12 kilometer van Willemstad en is gevestigd ten noorden van Curaçao. De start- en landingsbaan van het vliegveld hebben een lengte van 3400 meter en een breedte van 60 meter.

Hato Airport tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het vliegveld is tijdens de Tweede Wereldoorlog erg veel gebruikt. Het was tijdens de oorlog het drukste en belangrijkste vliegveld van het gehele Caribisch gebied. De Amerikaanse luchtmacht gebruikte het vliegveld destijds voor het patrouilleren van onderzeeërs.

Waar komt de naam vandaan?

Op een paar meter afstand van het vliegveld liggen de Hato grotten. Deze grotten zijn één van de populairste bezienswaardigheden voor toeristen. Waarschijnlijk leefden rond het jaar 500 n. Chr. de oorspronkelijke bewoners van dit eiland in deze grotten. Deze oorspronkelijke bewoners worden ook wel de Arawakindianen genoemd.

Tijdens de slavernij werden de grotten door gevluchte slaven gebruikt.

De luchthaven heette zoals gezegd aanvankelijk vliegveld Hato Airport, naar de nabij gegelegen plaats Hato. Op dinsdag 5 januari 1954 werd het vliegveld herdoopt in Dr. Albert Plesmanluchthaven. Plesman, directeur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën, was enkele dagen voordien overleden. Dikwijls werd gesproken van Aeropuerto Plesman dan wel Plesman Airport, officieus bleef ook de naam Hato tot op heden in gebruik. Tegenwoordig is de officiële naam: Curacao International Airport. (Ook wel Hato Airport, ook wel Aeropuerto Hato)

Klik op de streep en lees hier verder 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E-mailen
Info