Marine Kalender

 


De Grumman TBF/TBM Avenger is een Amerikaanse torpedo- en bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed in het gebied rond de Stille Oceaan. De Avengers waren gestationeerd op vliegkampschepen en op militaire vliegvelden die onder bevel van de Amerikaanse marine stonden. De Avenger werd ontwikkeld als opvolger van de Douglas TBD-1 Devastator, die rond 1939 verouderd raakte.
De Avenger was gebouwd en werd gebruikt als torpedo-, verkennings- en bombardementsvliegtuig. Het was een van de beste toestellen van de Amerikaanse luchtvloot. Als bombardementsvliegtuig kon de Avenger één torpedo of 1.500 kg bommen meenemen. Als verkenningsvliegtuig had het een camera en vuurpijlen aan boord.
Het toestel was, net zoals de Grumman F4F Wildcat, stevig van constructie en redelijk beveiligd tegen kogelinslagen voor de piloot en zijn bemanning. Hij leek, ook wat robuustheid en constructie betreft, op zijn andere broer de Douglas SBD Dauntless.

TBM3_Avenger_-_Chino_Airshow_2014_(14344070442)
TBM3_Avenger_-_Chino_Airshow_2014_(14344070442)
640x425-TBM-Avenger-06
640x425-TBM-Avenger-06
3126108-vought-f4u-corsair-900-666
3126108-vought-f4u-corsair-900-666De piloot bleef op zijn plaats zitten, maar de overige twee bemanningsleden hadden meerdere taken aan boord. Zo kon de navigator, achter de piloot zittend, ook de camera onderaan het toestel bedienen en de bommen of torpedo op een doel richten. De boordschutter zat achter, in de ronde schutterskoepel, voor de aanvallende vliegtuigen, maar kon ook onderaan het vliegtuig met het boordgeschut vuren naar grond- of scheepsdoelen. Voor een luchtgevecht met de Japanse jagers was de Avenger te traag en niet wendbaar genoeg. Niettemin was hij ruim bewapend om zich te verdedigen. Tijdens een aanvalsactie werden Avengers door Amerikaanse jachtvliegtuigen enigszins beschermd.


Tijdens een aanval in Tulagi, op 4 mei 1942, vlak vóór de Slag in de Koraalzee, werd de Japanse "B"-invasievloot door deze Avengers totaal vernietigd. In 1944 werden deze Avengers uitgerust met zoekkop-torpedo's, die duikende vijandelijke onderzeeboten achternazaten. Deze torpedo's werden geleid door sonargeluiden en torpedeerden op die manier onderzeeboten in de diepte. Een van zijn slachtoffers was de Japanse onderzeeër I-56, die in de Indische Oceaan werd getorpedeerd. De I-56 had een geheime missie en kwam van de Atlantische Oceaan, waar ze een ontmoeting had met de Duitse Kriegsmarine in Bordeaux. Toen ze terugvoer naar Japan, met vermoedelijk een geheime goudlading aan boord, werd ze tot zinken gebracht. De "I-56" rust op de bodem van de oceaan, op een diepte van 6.000 meter.

Klik op de streep, en lees hier verder 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E-mailen
Info