Marine Kalender

 

Poeloe Bras, ook wel Poelau Bras of Pulo Breueh genoemd en nu officieel Pulau Breueh, is een strategisch gelegen klein eiland in het noordwesten van Atjeh. Het eilandje wordt samen met enkele kleinere eilandjes te noordwesten van Sumatra de Pulau Aceh genoemd. Het gebied is tegenwoordig populair voor ecotoerisme. Tijdens de tsunami (vloedgolf) van 2004 werd Pulau Breueh zwaar getroffen.

De noordpunt van Atjeh, met name het eiland Breuëh, was het eerste wat in zicht kwam van Oost-lndië. Het belang van zeggenschap in dit deel van Sumatra werd onderkend en daarom werd aanleiding de weerbarstige Sultan van Atjeh de oorlog verklaard Generaal J.H.R. Kohier kreeg de opdracht om Kota Radja, het paleis van de Sultan, te veroveren. De militaire actie mislukte jammerlijk. De emoties in het verre vaderland liepen hoog op, vooral toen de Koning op condoleancebezoek ging bij de oude vader vande gesneuvelde generaal. ‘De tijd is rijp om het geleden echec, middels een tweede expeditie, zo spoedig en glansrijk mogelijk te wreken’, schreef de nationale dichter J.J.A. Goeverneur.

Niet ver van het strijdtoneel, vond intussen onderzoek plaats naar een geschikte locatie voor de bouw van een vuurtoren. Bijna alle scheepvaart naar het verre oosten moest door de Straat van Malakka richting Singapore. Kort daarna gaf de Minister van Koloniën aan, dat de bouw van een vuurtoren op het eiland Breuëh kon beginnen. De Commandant Zeemacht pleitte voor militaire bewaking. In juni 1874 werd begonnen met het afgraven van 3 meter grond. Dit gebeurde op een126 meter hoge heuvel. Hier moest het fundament voor de vuurtoren komen, het hoofdbestanddeel van het lichtetablissement. Deze werkzaamheden verliepen niet naar wens. De werving van personeel verliep moeizaam, eenmaal op locatie liet de gezondheid het gauw afweten. Na enige maanden moest de bouw zes weken stilgelegd worden, omdat het bouwkundig personeel uit Europa het eiland wegens ziekte moest verlaten. 

Klik op de streep en lees hier verder

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E-mailen
Info